Nieuws

Rients Dijkstra op cover derde editie STRICT

Voor de nieuwste editie van STRICT, die in het teken staat van ‘The city at eye level’, is Rients Dijkstra geïnterviewd over de ontwikkeling van de plint van Rotterdam Central District (RCD). Rients is al bijna 13 jaar supervisor voor de ontwikkeling van de publieke ruimte in het RCD.

Een goed gebruik van de plinten is essentieel voor een aantrekkelijke publieke ruimte. Naast een skyscraper moet een gebouw ook een groundscraper zijn zoals in de structuurvisie van RCD wordt benoemd. De groundscraper staat voor het streven dat spraakmakende en vernieuwende hoogbouw óók bijdraagt aan een aansprekend leven op straat. De programmering van de plint moet de stedelijke dynamiek en de continuïteit van het stadsbeeld stimuleren.

 

Nieuwe projecten met een levendige plint

Momenteel wordt een aantal grote projecten ontwikkeld, zoals het Tree House (PLP Architecture & ZUS), de Modernist (MVRDV) en de herontwikkeling van het Schiekadeblok, waarbij woonfuncties worden gecombineerd met een levendige plint. Het succesvolle Biergarten (Nikki van Dijk) komt in een nieuwe vorm terug.

 

Rotterdam Central District voorlopig nog niet af

Rients benadrukt dat het RCD na deze nieuwe ontwikkelingen niet ‘af’ is. Het zal zeker nog 12 jaar duren voordat alle doodse plinten van het RCD zijn omgevormd tot levendige verblijfplaatsen. Lees het magazine online op www.strictrotterdam.com