Nieuws

#MOTM: De toegankelijkheid van speelplekken

Buitenspelen kent veel voordelen. Het bevordert beweging en vermindert zo de kans op overgewicht, kinderen leren sociale vaardigheden en ontwikkelen een probleemoplossend vermogen, en bovendien bevordert spelen de creativiteit. Waar kinderen spelen, ontmoeten de ouders elkaar en ontstaat meer betrokkenheid. De speelplek heeft daardoor ook een belangrijke functie in de buurt. Maar hoe toegankelijk zijn speelplekken eigenlijk? En waar zijn ze te vinden?

Voor onze #mapofthemonth onderzochten wij samen met A.ZINE de toegankelijkheid van speelplekken voor kinderen in Nederland. Wij brachten de speelplekken voor heel Nederland in kaart*. Ook fysieke barrières die het buitenspelen in de weg staan zijn hierin verwerkt. Het gaat hierbij om wegen met een toegestane snelheid van 50 km/h of hoger, trams en spoorwegen. Deze zijn gebaseerd op de verhouding tussen de optimale, potentiële omgeving op 350 meter rondom de speelplek (ongeveer 5 minuten wandelen) ten opzichte van de omgeving die te bereiken is binnen deze cirkel, rekening houdend met de fysieke barrières.

 

Bekijk de interactieve kaart door op de onderstaande link te klikken of naar beneden te scrollen. Deze kaart is de derde in een reeks van vier waarin wij samen met A.ZINE en architect Marieke de Vries bekijken hoe leefbaar steden zijn voor de meest kwetsbaren in onze samenleving: kinderen en ouderen.

 

Naar het artikel op A.ZINE

* De locaties van de speelplekken zijn gebaseerd op gegevens uit Open Street Map. Hierdoor konden we speelplekken voor heel Nederland in kaart brengen, maar helaas staat niet elke speeltuin op deze kaart.