Het ware, kloppende hart van een stad is het welzijn van haar inwoners. Met steeds meer inwoners in stedelijke gebieden neemt het belang van een gezonde leefomgeving toe. De beschikbare ruimte neemt navenant af. Dat vraagt om slimme koppelingen tussen ruimtelijke opgaven voor maximaal effect.
De gezondheid van mensen hangt samen met hun fysieke conditie, hun gedrag, maar ook van hun omgeving. Daarom werken wij aan steden die uitnodigen tot bewegen en ontmoeten, en die gelijke kansen bieden aan iedereen. Ook strijden wij tegen lucht-, geluids- en lichtvervuiling. Zo creëren we steden die ons fysieke en mentale welzijn ondersteunen en bevorderen. Want een verzorgende stad is een stad waar iedereen, ongeacht leeftijd, gender of beperkingen, een gezond en veelzijdig leven kan leiden.
“Wij werken aan steden die uitnodigen tot bewegen en ontmoeten, en die gelijke kansen bieden aan iedereen.”
Praktische gids voor gezonde steden
Onze gezondheid is nu belangrijker dan ooit. Steden over de hele wereld zetten massaal in op fietsen en wandelen. Een goed begin, maar daar stopt het niet. De gezonde stad gaat ook over nabijheid, inclusiviteit, betaalbaar wonen, gezonde voeding en contact met de natuur. Hoe pakken we dat aan, die transitie naar de gezonde stad? Lees er alles over in onze praktische gids voor gezonde steden. Je vindt er interessante inzichten over de invloed van de leefomgeving op onze gezondheid en heel wat inspirerende voorbeelden die al gerealiseerd zijn.
Naar nieuwsitemDe fitste provincie van Nederland
Wat moet de provincie Zuid-Holland, nu de meest ongezonde provincie van Nederland, doen om de gezondste van het land te worden? Deze vraag ligt aan de basis van een ambitieus onderzoek dat we samen met de provincie en TNO uitvoerden. Een gezonde omgeving is een belangrijke voorwaarde om ook in de toekomst een prettige provincie voor wonen, werken en recreëren te blijven. We stippelen aan de hand van analyses en vier verhaallijnen de weg uit naar een provincie met fitte, vitale inwoners.
Naar nieuwsitemUitnodigend getijdenlandschap
De nieuwe zandvang in de rivier Schijn wordt gerealiseerd als onderdeel van de Oosterweelverbinding van Antwerpen. In het water en op de oever liggen robuuste betonnen elementen die paden, plekken, tribunes, trappen en hellingbanen maken. Het waterpeil in het Schijn verandert in de tijd, waardoor betonnen elementen onder water verdwijnen. De vegetatie verzacht en kleurt deze veranderlijke wereld tot een kunstmatig getijdenlandschap.
Naar projectGroen centrum
Park Brialmont is het nieuwe buurtpark voor Berchem - onderdeel van Antwerpen Centrum en zoals veel wijken in de binnenstad kampend met tekorten aan speel- en buitenruimte. Brialmont biedt speelgelegenheid, urban farming, buurtbarbecue en een bijzondere brugverbinding met het Brilschanspark aan de overzijde van de Ring.
Naar projectGezonde Verstedelijking
Je leefomgeving heeft impact op de gezondheid van je lichaam en geest. Een schone en prettige omgeving die gezonde keuzes stimuleert, zorgt ervoor dat mensen zich gezonder voelen en ook zijn. Met steeds meer inwoners in de stad is het de hoogste tijd dat we weer focus leggen op het ontwerpen van vitale steden voor fitte mensen. Deze video laat zien hoe PosadMaxwan werkt aan de gezonde stad, één van de belangrijkste opgaven van het moment.