Nieuws

Onze CO2-reductie in het eerste halfjaar van 2023

Op 19 januari 2022 ontvingen we een CO2-certificaat als onderdeel van de CO2-prestatieladder voor onze inspanningen om onze uitstoot te verminderen. Sindsdien nemen we actief maatregelen om onze CO2-uitstoot te verminderen. Ons referentiejaar is daarom ook 2022, wat betekent dat we al onze toekomstige CO2-reductie-inspanningen aan dit jaar refereren.

Voetafdruk

Onze voetafdruk in de eerste helft van 2023 was 15,5ton CO₂. Onze voetafdruk in het eerste halfjaar van 2022 was 14,8ton CO₂. Dit betekent dat onze halfjaarlijkse voetafdruk ten opzichte van vorig jaar met 0,7 ton CO₂ is toegenomen. Het tweede halfjaar van 2022 was onze voetafdruk 13,3ton CO₂, dus vergeleken met dat tijdsbestek hebben we ook een stijging van 2,2ton CO₂ laten zien. Dus je vraagt je misschien af wat er is gebeurd?

 

Eigenlijk hebben we grote vooruitgang geboekt in onze reductie-inspanningen op het gebied van woon-werkverkeer. In het eerste halfjaar van 2022 was onze voetafdruk voor woon-werkverkeer erg laag, namelijk 0,402 ton CO₂, terwijl deze in het tweede halfjaar van 2022 steeg naar 2,31 ton CO₂. Dit kan worden verklaard door de covid omstandigheden. We zijn erin geslaagd om onze voetafdruk dit afgelopen halfjaar te verlagen naar 1,07 ton CO₂; een ongelooflijke daling van 1,24. Onze inspanningen om onze brandstof en warmte te verminderen bleven gelijk, wat resulteerde in een uitstoot van 3,14 ton CO₂ per half jaar.

 

De boosdoener dit eerste halfjaar van 2023 waren zakenreizen die met het vliegtuig moesten worden gedaan. Dit resulteerde in een toename van de uitstoot van zakenreizen met 4,66 ton CO₂, wat het totaal op 5,97 ton CO₂ bracht. Gelukkig hebben we op alle andere gebieden vooruitgang geboekt bij het verminderen van onze voetafdruk.

 

Het komende halfjaar zullen we ons daarom richten op het nog verder verkleinen van onze voetafdruk en vooral proberen alternatieven te vinden voor vliegen.

 

Evenementen
Op 22 maart heeft onze CO₂-vertegenwoordiger Shirley Voermans een workshopsessie 'Van CO2-ambitie naar CO2-actie' bijgewoond om meer inspiratie op te doen over wat we kunnen doen om onze voetafdruk nog verder te verkleinen. Daarnaast hebben we dit eerste halfjaar deelgenomen aan de workshop 'Circulaire oplossing voor bedrijfsafval'.

 

Maatregelen
Elk jaar introduceren we nieuwe maatregelen en manieren om onze uitstoot te verminderen. In 2023 hebben we een aantal van onze bestaande maatregelen aangepast en een aantal nieuwe toegevoegd:

 

  • Vanaf dit jaar verminderen we de beschikbaarheid van parkeerplaatsen voor medewerkers. Parkeerplaatsen worden alleen aangeboden aan medewerkers die meer dan 10 km van huis naar het werk moeten reizen en niet met het openbaar vervoer kunnen reizen - een auto nodig hebben voor de uitvoering van hun taken.
  • We hebben altijd de voorkeur gegeven aan de trein boven het vliegtuig, maar vanaf dit jaar hebben we dit als officiële maatregel ingevoerd; we eisen nu reizen per trein voor afstanden van minder dan 700 km, op voorwaarde dat reizen per trein van deur tot deur minder dan 150% van de tijd kost als je per vliegtuig reist. Voorheen was dit voor afstanden van minder dan 500 km, maar we zijn overgestapt op 700 km.

 

Door deze nieuwe wijzigingen hopen we het komende halfjaar onze voetafdruk nog verder te verkleinen; we richten ons vooral op het verminderen van het aantal reizen per vliegtuig.