Nieuws

Herontdekking van de stedelijke randen

Hoe kunnen we de fringe (de zone tussen het centrum en de periferie van de stad) weer aantrekkelijk maken en de kwaliteit verhogen? PosadMaxwan zocht naar antwoorden op deze vraag in samenwerking met URBACT, een Europees kennisuitwisselingsprogramma gericht op duurzaam geïntegreerde ontwikkeling van steden. Deze video toont de resultaten en levert stof voor discussie tijdens URBACT bijeenkomsten en overige evenementen.

Aanleiding voor het onderzoek is dat de focus bij stadsontwikkeling de afgelopen twintig jaar in Europa vooral op de historische centra en de binnensteden heeft gelegen. Met succes, maar ook met het gevolg dat in veel gevallen de stadskernen hun piek aan dichtheid, inwoners en mobiliteit bereikt hebben. De fringe bestaat vaak uit een mengsel van stedelijke structuren, met een groot aanbod van faciliteiten. Maar deze gebieden stammen uit de vorige eeuw en zijn inmiddels toe aan renovatie. De oplossing is simpel: door de aandacht te verleggen naar deze tussenzone, kunnen we een duurzamere, aantrekkelijkere leefomgeving creëren.

Dit onderzoek maakt deel uit van het URBACT programma sub>urban – Reinventing the Fringe. Bij dit netwerk zijn negen Europese steden aangesloten, waaronder Amsterdam, Barcelona, Wenen en Antwerpen als voorzitter.