Nieuws

PosadMaxwan maakt zich hard voor CO2 reductie : terug- en vooruitblik

Ons bureau zet zich actief in om de CO2-uitstoot terug te dringen. Dat doen we om de klimaatverandering tegen te gaan en zo onze aarde te beschermen. Daarom ontwerpen we steden en landschappen die een kleinere CO2-footprint hebben en doen we onderzoek naar nieuwe mogelijkheden daarvoor. Maar we werken ook hard aan CO2-reductie achter de schermen, in onze bedrijfsvoering. Aan het eind van het jaar kijken we om die reden terug op wat we in 2022 hebben gedaan binnen ons bureau en wat we komend jaar willen bereiken.

2022
Om als organisatie CO2 terug te dringen, hebben we een manifest opgesteld met maatregelen binnen het bureau op vier vlakken: gasverbruik, elektriciteitsverbruik, reizen en tot slot overige zoals inkopen. Dit document is onderaan de pagina te downloaden. Op dit manifest baseren we onze keuzes voor de bedrijfsvoering, waardoor we in 2024 onze CO2-footprint met 25% verkleind willen hebben ten opzichte van 2019 (van 25 ton naar 16,25 ton uitstoot) en op termijn zelfs volledig CO2-neutraal willen opereren. 

Enkele concrete voorbeelden van hoe we onze CO2-uitstoot als organisatie in 2022 verminderd hebben:

  • Om reisbewegingen te verminderen werken we deels vanuit huis en doen we meetings zoveel mogelijk online. Reizen van en naar kantoor doen we grotendeels met de fiets of het openbaar vervoer. Als het met de auto is, rijden we waar mogelijk elektrisch. Naar internationale conferenties reizen we per trein als dat gaat.
  • Voor onze kantoorverlichting zijn we overgeschakeld op LED.
  • Onze gezamenlijke lunch is veganistisch / vegetarisch en komt zoveel mogelijk van lokale ondernemers. Dat laatste geldt ook voor andere inkopen.
  • We zijn overgestapt op een circulaire papiersoort, gemaakt van houtrestanten. Maar voor we printen, bedenken we uiteraard eerst of dat wel nodig is. En onze schetsen maken we op gebruikt papier.
  • We scheiden ons afval en waar mogelijk wordt dat weer tot grondstof verwerkt. Ook hebben we een eigen PosadMaxwan Marktplaats, waar we als collega’s elkaars spullen een tweede leven geven.

Tot dusver hebben deze maatregelen hun vruchten afgeworpen. Onze CO2 footprint was het eerste half jaar van 2022 15 ton. 

2023

Hoewel we vooruitgang boeken, kunnen we nog meer doen aan CO2-reductie in onze bedrijfsvoering. Daarom zetten we in 2023 in op deze extra maatregelen:

  • We gaan onze workflow tegen het licht houden en voor iedere projectfase bepalen hoe we het aantal bestanden op onze server kunnen beperken. Want meer bestanden bewaren betekent meer energieverbruik en dus meer CO2-uitstoot.
  • Collega’s laten de auto volledig staan om naar het bureau te reizen.
  • De verwarming gaat na iedere werkdag uit.

 

Om deze volgende stappen te zetten gaan we als team met elkaar in gesprek en zoeken we naar alternatieven, oplossingen en ook inspiratie vanuit andere organisaties – want samen weten we meer.

Heb jij nog goede tips om onze CO2-footprint als bureau te verkleinen? Die horen we graag! Laat het Shirley Voermans, onze CO2 coördinator, weten via mail@posadmaxwan.nl.

 

Download hier meer van onze publicaties; ketenanalyses, initiatieven en materiële emissies. 

Voor meer informatie over het CO2-certificaat en wat wij als kantoor doen om onze CO2-uitstoot te verminderen, kunt u contact opnemen met onze communicatie verantwoordelijke Chantal Defesche.