Nieuws

#MOTM: windturbines in de Noordzee

Het kabinet kondigde onlangs grootse plannen aan voor meer windparken op zee. Voor windenergie is wind nodig – de zee is dankzij de windkracht dan ook de uitgelezen locatie voor windturbines. Samen met Denemarken, Duitsland en België is het doel gesteld de capaciteit van windturbines in de Noordzee tot aan 2030 te vertienvoudigen.

Met het produceren van meer groene energie worden we in Europa steeds minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. De samenwerking tussen de vier landen voor meer capaciteit van windmolens in de Noordzee brengt het behalen van de doelen uit het klimaatakkoord een stap dichterbij. Net als op land speelt ruimtegebrek op zee een grote rol, waardoor het opwekken van energie ook daar veel uitdagingen met zich meebrengt. Zo moet bij het aanleggen van windparken rekening worden gehouden met de huidige invulling van de Noordzee, en met de biodiversiteit.

Aangezien het moeilijk voor te stellen is hoe de ruimte op zee wordt gebruikt, maakten we voor deze #Map of the Month met gebruik van online data een kaart waarin in één oogopslag de drukte in en op zee te zien is. Wil je meer weten over de invulling van de Noordzee? Bekijk dan zeker eens deze interactieve kaart met verschillende lagen, van windparken tot aan energiekabels.