Nieuws

#MOTM - Europa binnen handbereik met de snelle trein

#mapofthemonth – De #hogesnelheidstrein brengt Europa binnen handbereik! We onderzochten hoe een hogesnelheidslijn (HSL) stedelijke gebieden dichter bij elkaar brengt qua reistijd. Hiervoor focusten we ons op de Europese megalopolis, het gebied tussen grofweg Manchester en Milaan. Dat kan flink in omvang ‘krimpen’ door snelle treinen en goede verbindingen, gemeten ten opzichte van gewoon treinverkeer.

Vanuit Brussel ben je met een hogesnelheidstrein in minder dan anderhalf uur in bijvoorbeeld Parijs, terwijl je daar met een gewone trein bijna een uur langer over doet. Milaan daarentegen mist een extra snelle verbinding en schuift dus nauwelijks dichterbij op deze kaart. Dat steden met een HSL sneller en makkelijker bereikbaar zijn, is een grote kans voor economische groei. Zeker als je bedenkt dat de megalopolis uit de economisch meest actieve regio’s van Europa bestaat; van de Milaan-Turijn agglomeratie via onder andere het Ruhrgebied en de Randstad, naar de Engelse West-Midlands. Bovendien is de hogesnelheidstrein een schoon alternatief voor het vliegtuig, waarmee het een aanzienlijke CO2 reductie oplevert.

Wil jij ook sneller en makkelijker door Europa treinen? Deel dan deze kaart via social media en steun de Europese Commissie in haar ambitie het hogesnelheidsverkeer in 2040 verdubbeld te hebben!