Nieuws

#MOTM: stationsgebied Oradea als groen knooppunt

De Roemeense stad Oradea maakt zich op voor meer bezoekers die er de komende jaren per trein gaan arriveren. De stad, dichtbij de Hongaarse grens, geldt als een van Europa’s meest vooraanstaande Art Nouveau steden en trekt steeds meer cultuurtoeristen. Het aantal (internationale) treinen naar Oradea neemt dan ook toe. De gemeente wil daarom het stationsgebied graag herinrichten als groene stadsentree en als aantrekkelijk, multimodaal knooppunt.

Voor de gemeente werkten we enkele varianten uit die het stationsgebied klaarmaken voor de nabije toekomst. In deze #mapofthemonth laten we de voorkeursvariant zien. Hierin zijn het stationsplein en het multimodale knooppunt op maaiveld geïntegreerd en wordt het doorgaande autoverkeer via een lange tunnel onder het gebied doorgeleid. Een recreatieve en veilige route voor langzaam verkeer verbindt het station met de binnenstad en de omliggende woonwijken en parken.

Het aanleggen van meer groen in het stationsgebied zorgt voor klimaatadaptativiteit en biodiversiteit. En dat niet alleen; er ontstaat ook een fijne openbare plek om te verblijven, met meer inclusie en sociale veiligheid als gevolg. Zo kan de stad grotere reizigersstromen opvangen en tegelijkertijd haar inwoners (mens én dier) een prettiger thuis bieden.  

 

 

 

Meer info over Oradea en andere Europese Art Nouveau steden