Hoe kan openbare ruimte een positieve invloed uitoefenen op de gezondheid van mensen in de stad? Gezonde stedelingen maken immers samen de Gezonde Stad. Om een antwoord op die vraag te geven, ontwikkelden we een generieke toolbox met ruimtelijke ontwerpingrepen voor een Gezonde Stad. De ingrepen stimuleren een gezonde levensstijl en helpen zo fysieke problemen te voorkomen.

Een uitgebreid onderzoek – in samenwerking met de GGD, RIVM en TNO – naar de directe relaties tussen de gezondheid van het menselijk lichaam, de leefstijl van mensen en de inrichting van de stad vormt de kennisbasis voor de ontwerptools. Het onderzoek heeft een groot aantal ontwerpingrepen opgeleverd voor een gezondere stad, onderverdeeld in vier hoofdthema’s:

  1. Gezond verplaatsen door de stad.
  2. Publieke ruimte inrichten voor: bewegen, recreëren, ontmoeten en sporten.
  3. Synergie tussen publieke en private ruimte (werk, school, zorg, voorziening).
  4. Gezonde basisvoorzieningen (drinkwater, zorg, informatie, voeding).

Onze toolbox heeft de Gezonde Stad landelijk op de kaart gezet als speerpunt in stedelijke ontwikkeling. De principes zijn succesvol toegepast voor de gemeente Utrecht in het Stationsgebied aan de Jaarbeurszijde van CS. Inmiddels toetst de stad al haar ruimtelijke ontwikkelingen aan de mate waarin ze een bijdrage leveren aan een gezondere stad.

1/4