Voetgangers, fietsers en groen staan centraal in gebiedsvisie voor levendig en autoluw campus Heijendaal. De visie, opgesteld door PosadMaxwan, schetst het gezamenlijke toekomstbeeld van Radboud Universiteit, Radboudumc, HAN en gemeente Nijmegen.

Samen met de stad
De gebiedsvisie is tot stand gekomen in samenspraak met gebruikers, inwoners en organisaties uit de omliggende wijken. Tijdens vier participatiebijeenkomsten is een breed scala aan opmerkingen, zorgen, complimenten en aandachtspunten opgehaald. Zorgen over onder andere parkeeroverlast en het behoud van rust op de campus zijn hierbij meegewogen. Daarnaast is er aandacht besteed aan het verbeteren van de loop- en fietsroutes en het optimaal benutten van het aanwezige groen en erfgoed.
Op basis van de zorgen van belanghebbenden is besloten om geen wegen op de campus af te sluiten voor autoverkeer. In plaats daarvan is gekozen voor een reeks maatregelen die fietsers en voetgangers voorrang geven, zoals het invoeren van een maximale snelheid van 30 km/u voor auto's.
Vier verhaallijnen
De integrale gebiedsvisie is opgebouwd langs vier verhaallijnen die het gezamenlijke verhaal van de campus vertellen: de vitale & verbonden campus, de natuurlijke & groene landgoedcampus, de levendige & stedelijke campus en de toekomstbestendige & flexibele campus.
"De Gebiedsvisie Campus Heijendaal markeert een historisch moment. Voor het eerst sinds langere tijd is er een gezamenlijke visie van alle campuspartners én de gemeente over de ruimtelijk-programmatische ontwikkeling van de campus. De focus ligt op een groene, natuurlijke campus met ruimte voor ontwikkeling van onderwijs, onderzoek en valorisatie van alle campuspartners."
Vitale & verbonden campus
Alle keuzes die mensen maken om een gezonder leven te kunnen leiden, kennen ook een ruimtelijke component. De gebiedsvisie richt zich in de eerste plaats op voetgangers en fietsers (het zogenaamde STOMP-principe). Dit stimuleren we maximaal door bestaande fiets- en wandelroutes te verbeteren en nieuwe routes aan te leggen. Bijvoorbeeld ‘De Loper’, een brede en comfortabele route voor langzaamverkeer die over de hele campus loopt en ontmoetingsplekken en OV-haltes met elkaar verbindt. Autogebruik ontmoedigen we door o.a. de snelheid op de hele campus te verlagen, parkeren te clusteren, meer oversteekplaatsen te maken en wegprofielen opnieuw in te richten.
Natuurlijke & groene landgoedcampus
Campus Heijendaal is geen onbeschreven blad. In deze gebiedsvisie wordt nadrukkelijk voortgebouwd op de bijzondere kwaliteiten van de bestaande campus. De rijke geschiedenis van het gebied – van Romeinse sporen en het landgoed tot de oprichting van de eerste katholieke universiteit van Nederland en de groei van het ziekenhuis – is nog altijd zichtbaar in het karakteristieke, bosrijke landschap met open en gesloten delen en kenmerkende gebouwen. Het landschap van lange lanen en vakken, het zogeheten ‘landgoedcasco’, vormt de basis voor de ruimtelijke hoofdstructuur. Bijzondere aandacht gaat uit naar de openbare ruimte, de groene kwaliteiten en de zorgvuldige inpassing van gebouwen in het landschap."
Levendige & stedelijke campus
Een levendige campus is een fijne plek om te zijn, met aantrekkelijke openbare ruimtes. We stimuleren levendigheid door ruimte te bieden aan innovatieve bedrijven en woningen, en door kleinschalige voorzieningen toe te voegen. Ook kiezen we voor het concentreren van activiteiten en functies in een aantal clusters. Op die manier ontstaan er plekken waar ontmoeting plaatsvindt en waar het levendig is. Buiten deze clusters is juist veel rust te vinden op de campus, zowel voor mensen als voor dieren. Op die manier bewaken we de balans tussen rust en reuring.
Toekomstbestendige & flexibele campus
Een succesvolle campus is een campus waar ruimte voor ontwikkeling en behoud van de bijzondere (groene) kwaliteiten zoveel mogelijk hand in hand gaan. Omdat dit niet altijd vanzelfsprekend is, maken we onderscheid tussen ontwikkellocaties en het groene raamwerk van het ‘landschapscasco’, dat we willen behouden en versterken. Bij nieuwbouw zetten we in op hoogwaardige, zoveel mogelijk energieneutrale en circulaire gebouwen. Dit doen we door (her)gebruik van het bestaande, gebruik van secundaire grondstoffen en natuurlijke materialen en modulaire nieuwbouw. Daarnaast bouwen we compact, met een minimale footprint, om de doorwaadbaarheid van het gebied te vergroten en nieuwe grote barrières te voorkomen.