PosadMaxwan en C-creators hebben een tool ontwikkeld die besluitvormers, zoals gemeenten, provincies en ontwikkelaars, ondersteunt bij het maken van integrale keuzes in gebiedsontwikkeling. De tool biedt op een visuele en toegankelijke manier inzicht in de samenhang tussen duurzaamheidsambities, ruimtelijke impact, en hoe maatregelen bijdragen aan het sluiten van grondstofkringlopen. Hierdoor worden conflicten en synergieën zichtbaar, wat bijdraagt aan beter geïnformeerde besluitvorming.
Wat is er precies nodig?
Vragen die de tool zou kunnen beantwoorden:
- Welke duurzame ambities kan je als overheid of ontwikkelaar stellen in een gebiedsontwikkeling?
- Welke concrete maatregelen leiden tot het behalen van deze ambities?
- Hoe verhouden deze ambities en maatregelen zich tot elkaar? Waar schuurt het en waar zijn koppelkansen?
- Hoe dragen deze maatregelen bij aan het sluiten van grondstofkringlopen?
- Wat is de ruimtelijke impact van deze maatregelen?
- Hoe maak ik op basis van deze informatie afwegingen (prioritering)?
Het speelveld waarin de tool plaatsvindt
Er zijn een aantal bestaande beleidsdocumenten, rapporten en digitale pagina’s met informatie (Convenant TBB, Leidse Ladder, HNN gebied, OverMorgen Kompas). Ook bestaan er een aantal tools om berekeningen te maken, inschattingen en andere hulpmiddelen (GPR Stedenbouw, DuboCalc, NL Greenlabel, Klimaatladder). Echter focussen deze zich voornamelijk op een specifiek onderdeel, niet op het integrale proces. Onderaan staan de stakeholders die geïnteresseerd zijn in het verder ontwikkelen van deze tool, zelf bezig zijn geweest met een vergelijkbaar initiatief of een casestudy hebben waarop we de tool kunnen testen.
De tool visualiseert op een duidelijke manier informatie over duurzaamheidsthema's. Op basis van deze inzichten faciliteert de tool vervolgens een discussie over de gewenste ambities van een gebiedsontwikkeling. De output van deze discussie dient vervolgens weer als input voor de tool. Zodoende ontstaat er een iteratief proces waarin discussie en tool elkaar van input voorzien.
Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.