Op verzoek van de gemeente Eindhoven heeft PosadMaxwan het bestaande dashboard verbeterd om een alomvattend overzicht te bieden van de kwaliteit en gezondheid van openbare ruimtes. Deze verbetering is cruciaal voor het nemen van weloverwogen beslissingen die aansluiten bij de groeiambities van de stad. Het GOBR-dashboard onderzoekt verschillende soorten openbare ruimte met de lens van fysieke gezondheid, mentale gezondheid en veiligheid/veerkracht om te identificeren waar actie nodig is en hoe toekomstige ontwikkelingen kunnen bijdragen aan de kwaliteit, kwantiteit en toegankelijkheid van gezonde openbare ruimtes.

Eindhoven en kwalitatieve groeiambitie

De gemeente Eindhoven wil het bestaande Dashboard versterken om zo een integraal beeld te krijgen van de kwaliteit en gezondheid van de openbare ruimte. Deze verbetering is cruciaal voor het nemen van weloverwogen beslissingen die aansluiten bij de groeiambities van de stad.

Er is sprake van een cruciaal verdelingsvraagstuk in de openbare ruimte, waarbij de gemeente geen helder idee heeft hoeveel ruimte nodig is voor welke functies of hoe een goede balans voor een gezond stedelijk leven kan worden gewaarborgd. GOBR-Dashboard analyseert daarom de bestaande situatie en geeft inzicht waar actie nodig is. Door problemen en kansen op specifieke locaties onder de aandacht te brengen, kunnen we in kaart brengen hoe toekomstige ontwikkelingen kunnen bijdragen aan de kwaliteit, kwantiteit en toegankelijkheid van een gezonde openbare ruimte.

Dashboard Gezonde Openbare Ruimte (GOBR)

Verschillende soorten openbare ruimtes bieden verschillende voordelen voor de stedelijke gezondheid. PosadMaxwan heeft ruimtelijke indicatoren in de openbare ruimte geïdentificeerd die kunnen leiden tot positieve of negatieve gevolgen voor de gezondheid. Deze indicatoren zijn onderverdeeld in drie thema’s gezondheid (fysieke gezondheid, mentale gezondheid en veiligheid/veerkracht) en drie typologieën van de openbare ruimte (stedelijk groen, stedelijke ruimte en straatbeeld). Gecombineerd biedt de Key Performance Indicator (KPI)-matrix een dieper inzicht in de rol van de openbare ruimte in verschillende aspecten van de gezondheid.

Het GOBR-dashboard is bedoeld om de prestaties van de openbare ruimte zichtbaar te maken aan de hand van de KPI’s en te laten zien waar het verbod op de openbare ruimte kan worden verbeterd. Door het vereenvoudigde scoresysteem met drie niveaus toe te passen, worden de KPI’s bestempeld als slecht, acceptabel en goed qua prestaties. Gecombineerd als een complete reeks analyses wordt het algehele prestatieniveau samengevat als een ‘totaal conflict’ en als een ‘totale positieve score’ voor elke openbare ruimte. Het verzamelde resultaat richt zich op het cruciale verdelingsvraagstuk in de openbare ruimte, het bepalen van de ruimte die nodig is voor verschillende functies en het streven naar een harmonieus evenwicht voor een levendige en duurzame stedelijke omgeving in Eindhoven.

3 categorieën openbare ruimtes
Totale waarde van conflicten in de openbare ruimte
Hittekaart van totale conflicten
KPI's matrix
1/4

Zie ook

De Staart, Dordrecht
Antwerpen