Nieuws

CO2 reductie door een circulaire openbare ruimte

Met welke ingrepen in de openbare ruimte kunnen we de CO2 uitstoot terugbrengen? Ons onlangs verschenen onderzoek naar een circulaire openbare ruimte biedt daar handvatten voor. Bijkomend voordeel is dat ingrepen om CO2 reductie te bereiken daarnaast een positief effect op andere grote transities in de openbare ruimte, zoals klimaatadaptatie, wateroverlast en waterstress. Zo neemt de kwaliteit van de buitenruimte op meerdere fronten toe.

De manier waarop steden zijn ingericht biedt grote kansen om de CO2 uitstoot te reduceren. Het asfalt en beton dat voor verharding van de buitenruimte gebruikt wordt heeft een hoge CO2-afdruk. Door de circulaire principes van reuse en reduce toe te passen kan materiaalgebruik sterk verminderd worden. Het hergebruiken van materialen voorkomt nieuwe productie van asfalt, beton en baksteen, en zo ook de uitstoot die daarmee gepaard zou gaan.

Door te werken met andere bestratingspatronen en door meer ruimte voor groen vrij te maken kan de materiaalvraag omlaag. Voor nieuwe wegen wordt de grootste invloed bereikt door het reduceren van het materiaalgebruik in de fundering. Door bijvoorbeeld rijbanen voor zwaar gemotoriseerd verkeer en auto’s te scheiden, hoeft niet overal een even dikke laag fundering aangelegd te worden. Bij een nieuwe weg leidt een circulair ontwerp op deze manier tot een verlaging van 42% van de CO2-uitstoot.

Meer over het onderzoek

PosadMaxwan en CO2 reductie

Als bureau zetten we ons actief in om de CO2 uitstoot terug te dringen. Dat doen we door onderzoek (zoals dit voorbeeld), in onze projecten, maar ook als bureau zelf. In 2019 hadden we als bureau een CO2 footprint van 25 ton. Die bestond volledig uit indirecte uitstoot (verbruik bij leveranciers) en werkgerelateerd vervoer. In 2024 zou onze CO2 footprint moeten uitkomen op 16 ton. Dat gaan we bereiken door ons als team aan een reeks duurzame maatregelen te verbinden. Zo gaan we nog vaker met het openbaar vervoer reizen, of gebruik maken van elektrische voertuigen van gedeelde mobiliteitsvoorzieningen. Ook stimuleren we online meetings waar dat gaat. Voor onze inkopen geldt dat we eerst kijken naar opties voor hergebruik of recycling, en zoveel mogelijk kiezen voor lokaal geproduceerde spullen. Sinds november 2021 zijn we daarom CO2 gecertificeerd op niveau 4.

Meer over onze CO2 ambities

Voor meer informatie over het CO2-certificaat en wat wij als kantoor doen om onze CO2-uitstoot te verminderen, kunt u contact opnemen met onze communicatie verantwoordelijke Chantal Defesche.